Перелік питань до заліку

з дисципліни «Технологія зберігання плодів і овочів»

 

  1. Біологічні основи лежкості плодів і овочів
  2. Вплив умов вирощування на лежкість плодів і овочів
  3. Зміна хімічного складу плодів і овочів при зберіганні
  4. Дихання, самозігрівання, в’янення і запотівання плодів і овочів при зберіганні
  5. Вплив термінів, способів збирання і транспортування на лежкість плодів і овочів
  6. Біологічна стійкість плодів і овочів до фітопатогенних мікроорганізмів і фізіологічних розладів
  7. Основні умови зберігання
  8. Плодоовочева тара та пакувальні матеріали
  9. Польові сховища
  10. Будова і обладнання стаціонарних сховищ
  11. Сховища-холодильники
  12. Попереднє охолодження плодів і овочів
  13. Механізація процесів зберігання плодів і овочів
  14. Підготовка сховищ та комплексів до приймання нового вражаю
  15. Технологія зберігання картоплі
  16. Технологія зберігання капусти
  17. технологія зберігання коренеплодів
  18. Технологія зберігання цибулі та часнику
  19. Технологія зберігання плодових овочів. Особливості умов зберігання листяних (зелених) овочів
  20. Технологія зберігання яблук, груш, айви
  21. Технологія зберігання цитрусових і тропічних плодів
  22. Технологія зберігання винограду
  23. Технологія зберігання кісточкових плодів і ягід
  24. Технологія зберігання горіхів
  25. Природне і фактичне зменшення маси плодів і овочів
  26. Втрати, зумовлені фітопатогенними мікроорганізмами
  27. Втрати, зумовлені фізіологічними розладами
  28. Втрати плодів і овочів від шкідників при зберіганні

Задачі до заліку

з дисципліни «Технологія зберігання плодів і овочів»

1. Розрахуйте необхідну кількість буртів для зберігання 600 т буряку, якщо маса  1 м3 буряку відповідає 650 кг. Бурт має розміри: довжина – 24 м, ширина – 1,4 м, висота – 2,2 м. Скільки необхідно припливних труб на всі бурти для влаштування вентиляції?

2. Розрахуйте природні втрати яблук за грудень, якщо залишок на 1.12 становить 2200 т, на 11.12 – 2400 т, на 21.12 – 1800 т і на 01.01 – 1500 т враховуючи нормовий відсоток природних втрат за цей період – 1,2%.

3. Розрахуйте необхідну кількість тари для зберігання 125 т огірків, якщо місткість ящиків 16 кг; цибулі – 190 т, якщо місткість ящиків – 20 кг.

4. Розрахуйте площу земельної ділянки (га) для розміщення 28 шт., буртів з капустою довжиною 22 м та шириною 1,8 м, враховуючи, що бурти розміщенні попарно в чотири ряди. Прохід між буртами 1,5 м, відстань між парами буртів 4 м, проїзд між рядами 6 м, дорога навколо майданчиками по 8 м.

5. Розрахуйте площу земельної ділянки (га) для розміщення 42 шт., буртів довжиною 20 м та шириною 2,2 м, враховуючи, що бурти розміщенні попарно в чотири ряди. Прохід між ними (рядами) 6 м, прохід між буртами 1,5 м, дорога між парами буртів 4 м і круговий об’їзд 8 м.

6. Розрахуйте природні втрати картоплі за грудень, якщо залишки згідно журналу обліку становлять: на 1.12 – 2100 т, на 11.12 – 1850 т, на 21.12 – 1700, на 1.01 – 1170 т, враховуючи норми природних втрат за цей період – 0,6%.

7. Розрахуйте природні втрати яблук за листопад, якщо залишок на 1.11 становить 500 т, на 11.11 – 450 т, на 21.11 – 380 т і на 01.12 – 200 т враховуючи нормовий відсоток природних втрат за цей період – 0,3%.

8. Розрахуйте площу земельної ділянки (га) для розміщення 42 шт., буртів довжиною 18 м та шириною 1,6 м, враховуючи, що бурти розміщенні попарно в чотири ряди. Прохід між ними (рядами) 6 м, прохід між буртами 1,5 м, дорога між парами буртів 4 м і круговий об’їзд 8 м.

9. Розрахуйте необхідну кількість буртів для зберігання 600 т картоплі, якщо маса 1 м3  картоплі відповідає 650 кг. Бурт має розміри: довжина 15 м, ширина 1,5 м, висота 1,2 м.

10. Розрахуйте необхідну кількість тари для зберігання 116 т огірків, якщо місткість ящиків – 16 кг; цибулі – 190 т, якщо місткість ящиків для цибулі – 18 кг.